HRVN
Historische Re-enactment Vereniging Nederland
 

nieuws

Nuenen Bevrijdt 22 september 2023

Verslag en foto's: War correspondent Jola


Reeds om 8.30u waren de eerste van ons in Nuenen om ons Display op te bouwen voor de herdenking van de bevrijding van Nuenen en omgeving. Het was fris deze ochtend, maar dankzij  een ( nog) strakblauwe hemel en n zonnetje, werd het gelukkig snel warmer. Met vereende krachten stond binnen een uur het display van Frank op zijn plaats. Toen Joop en Caroline met hun Dodge en de jongens van de Sappers Niels en Jorg  zich kwamen melden, was het gezelschap voor vanmiddag compleet. Niels en Jorg zetten hun tentje op en maakten hun eigen fraaie display voor publiek. Langzaam aan begon er wat publiek te komen, die met veel interesse luisterden naar de verhalen van elk van ons, en hun ogen uitkeken aan de diversiteit aan spulletjes. Ieder van ons, met hun eigen materialen, wisten de mensen te boeien en de interactie met de bezoekers was soms zeer boeiend en  dankbaar. 


Uitermate bijzonder was de dame, die haar oog liet vallen op de adelaar ( Airborn logo Screaming Eagle ) en daardoor zich herrinnerde aan het feit dat ze ruim 60 jaar geleden in Son een ketting had gekregen van n echte Veteraan en zich hardop afvroeg wat ze ermee moest doen na al die jaren. Toen Jola aangaf, het graag eens te willen zien, omdat zij hier nog niet van gehoord had (van het bestaan ervan) ging deze dame het thuis halen, om het vervolgens te schenken aan Jola. Zij zal dit uiteraard goed bewaren en met trots dragen.


Jammer dat dit keer de  scholen het evenement niet wisten te vinden, waardoor het niet zo druk was als verwacht. Omdat het weer helaas om 16u omsloeg, werd besloten het display van ons allen af te breken, zodat alles vóór de regen veilig en droog kon worden opgeborgen. Wederom met vereende krachten was binnen n mum van tijd alles opgeruimd.  Om 17u werden de voertuigen gestart voor het volgende onderdeel op het programma, namelijk de rit naar Eindhoven om aldaar het bevrijdingsvuur op te halen. Ricky en Nick voegden zich nog snel toe aan het gezelschap en samen stapten we in de Dogde van Joop en Caroline voor de rit.   In n collone van WW2 voertuigen werd onder toeziend oog van veel winkeld publiek in het Centrum van Eindhoven het bevrijdigingsvuur opgehaald bij de St. Catherina kerk. Na de nodige foto's, werd de rit vervolgt, terug naar Nuenen. Daar werd een prachtig Defilé gereden, met als hoogtepunt het ontsteken van de bevrijdingsvuur. Daarna was het tijd voor een meer dan verdiend koud glas bier.


Op naar nog meer geslaagde evenementen.


Waalcrossing 2023
U.S. War Photographers and Correspondents
Verslag: War correspondent Anouska
Foto’s : Ilya, Roel, Menno
Vrijdag 15-09-2023
Robert Jan en Menno waren reeds donderdag aangekomen en hadden de displays opgebouwd.
Vrijdag morgen hebben diverse schoolklassen het kampement bezocht. In de middag kwamen de andere leden aan. Vrijdagavond heeft onze groep US war Photographers & Correspondent mee gelopen met de sunset mars. Als eer aan de gevallen soldaten van de Waalcrossing. We liepen van de ene kant naar de andere kant. De lantaarnpalen op brug gaan één voor één aan. Het was een zeer mooie ervaring en ook dat we het met ze allen konden mee maken.


Zaterdag 16-09-2023
05.15 uur ging de wekker. Op het programma stond een rondrit door de omgeving. De eerste stop was bij het Canadese begraafplaats in Groesbeek met daarnaast de dropzone. Robert Braam gaf een korte lezing. De tweede stop was bij een bos waar de Waco glider staat daar hebben we een zeer interessante lezing gehad. De rondrit vervolgde, door een prachtige omgeving, naar Mook. In Mook kregen wij een verhaal te horen over de Slag om Mook en hebben wij het museum stichting  Remember september 1944  bezocht. Dit museum is zeker een aanrader en is op afspraak te bezichtigen. De laatste stop was natuurlijk in NIJMEGEN daar kregen we de laatste lezing van Robert en gingen daarna weer terug naar het kamp. Bij terugkomst op het kamp gingen de renectors zich voor bereiden op de eerste battle voor de grote finale van de Waalcrossing. De oversteek was in de geul naast de Waal. Na de battle namen veel mensen een kijkje in het kampement. Dit leverde bijzondere gesprekken en hoorde wij indrukwekkende verhalen van bewoners uit Nijmegen die de oorlog als kind hadden meegemaakt.


Zondag 17-09-2023
Dit was de dag van de grote Waalcrossing battle. De Waalcrossing ging rond 14.00 van start en ze moesten dus de WAAL oversteken met de bootjes zoals in september 1944. Het was een zeer grote spektakel. Honderden bezoekers waren toeschouwer van de oversteek en vervolgens de battle. Door de harde stroming moest men wel er flink aan trekken met roeispanen om de overkant te bereiken. Die oversteek is ter herinnering aan de soldaten die dit hebben moeten doen om ons de vrijheid te kunnen geven. Daarom moet dit altijd blijven herinnert worden en doorgegeven worden aan de generatie na ons. Na de battle kon de bezoeker een kijkje nemen in het kampement. Het was een zeer indrukwekkend en een zeer mooie evenement de WAALCROSSING!Waalcrossing vanuit Duits kamp


Verslag en foto's André


In september is het 79 jaar geleden dat de 82 ste Airborne divisie de Waal overstaken in Nijmegen. Deze gebeurtenis was een onderdeel van de grote luchtlanding operatie genaamd Market Garden. De helden van deze evenement waren natuurlijk de re-enactors die de 82 ste Airborne divise uitbeelden samen met de soldaten van het echte 82 ste Airborne maar er was ook een vijand nodig. Dit verslag is vanuit het oogpunt van Duits re-enactment geschreven. Er waren verschillende re-enactment groepen die Duits uitbeelden aanwezig:
 HRVN, werkgroep Landesschützen
 LHG, werkgroep Frontkaempfer
 Etor40-45, werkgroep Die Volksgrenadiere
 Panzerjägerabteilung 228 (uit Duitsland)
De samenwerking tussen de verschillende groepen verliep zeer goed. In de ochtenden en avonden iedereen op appél staan met alleen je koppelriem met bajonet om. Je kreeg te horen wat het scenario was en de dag indeling. Sommige deelnemers moesten op het kampement blijven voor wapen demonstratie en static display doeleinden. Er was veel interactie tussen het publiek en de re-enactors over het gehele weekend. Er was een strenge tijdlijn waar iedereen zich aan moest houden. Zelf ben ik op vrijdagochtend naar Nijmegen gereisd, sommige re-enactors waren er al op donderdag gearriveerd om hun tent op te zetten.


Vrijdagochtend was er een educatieve programma voor lokale scholen in totaal waren er meer dan 150 schoolkinderen langs geweest. En in de middag was het kampement open voor het publiek. Zaterdagochtend naast de rondritten met Amerikaanse voertuigen was er ook een speciale programma voor de Duiters; een Tactical door Nijmegen heen en flyers met programma boekjes uitdelen. De mensen waren nieuwsgierig met wat we deden en wat we uitbeelden en we hebben met de mensen gepraat en flyers uitgedeeld maar geen negatieve reacties gehad. In de middag was er een oefen battle. Het was zeer warm die dag en in je wollen uniform met uitrusting een mock battle te houden en viel vies tegen. Na de battle hebben verschillende re- enactors de verkoeling opgezocht in de Waal rivier.


Zondagochtend had het geregend en de temperatuur iets gezakt zodat het wat meer aangenamer was om te re-enacten dan de bloedhete dag daarvoor. Na het ontbijt en appél zochten ze nog vrijwilligers voor Kitchen Duty, het helpen met afwassen en heb mij daar voor aangeboden. Eerst de grote afwas tonnen schoonmaken voor de nieuwe afwas. Zwaar maar leuk werk. In de middag op appél na de instructies marcheren naar de battle locatie en daar te plekke stellingen graven. Er was Pyrotechniek met explosies en rook effecten en barste de mock battle los. Deze battle verliep beter dan de oefen battle op zaterdag. De lat van authenticiteit lag hoog, het was bijna een 24/7 Living History niveau: geen plastic in zicht in je tent of je hield je tent gesloten als het kampement open was voor het publiek. Het was ook “verboden” om met je “Handy” (smartphone) bezig te zijn omdat er 3 kriegsberichters aanwezig waren voor de “propaganda”. Er waren 2 re-enactors met authentieke fotocamera’s en 1 met een moderne fotocamera. Complimenten naar de organisatie toe, het eten en drinkwater over de gehele weekend was goed geregeld. Ook al had ik zelf eten en drinken meegenomen naar Nijmegen, het was eigenlijk helemaal niet nodig geweest om volledig zelfvoorzienend te zijn. Volgend jaar word het nog groter aangepakt en is er nog meer ruimte voor Duits re-enactment. Zelf kijk ik nu al uit naar 2024.


Evenementen Son & Breugel 2023


Verslag en foto 's van onze war corspondent Jola.


Vrijdagochtend was het al vroeg dag. 8.00u waren Roy, Frank en Jola ter plaatse in Son, voor het jaarlijks terugkerend evenement Son en Breugel Market Garden . Met vereende krachten werd binnen 2 uur zowel het display van Frank als de Command tent opgezet, zodat er geslapen kon worden. Nadat Thomas zich ook aan het gezelschap had toegevoegd, was het gezelschap compleet. Vrijdag was een relatief rustige dag. Mondjesmaat kwamen enkele bezoekers naar het zeer fraai opgezette kampement.  Hoogtepunt van deze dag, was toch wel de komst van een groep van het nabijgelegen verzorgingshuis. Stuk voor stuk mensen met verhalen uit 1e hand  die allemaal zelf de oorlog nog hebben meegemaakt. Met de mooiste verhalen en vol aandacht hebben de heren hun ruim een half uur volledige aandacht gegeven. 'S avonds zorgden de Kitchen Boys voor een voortreffelijke avondmaaltijd. Na zonsondergang was het nog lang onrustig in Son, want er was n Missie. Om 0.00u uur was het echter volledig rustig op het Kampement, op een enkel gesnurk hier en daar na. 😉


Zaterdag om klokslag 7u werden we ruw gewekt door de reveille. Nadat het officiële gedeelte had plaatsgevonden, de vlag weer in de mast hing en de meeting tussen de POK's  afgerond was, zorgden de Kitchen Boys voor de innerlijke mens. Een zeer uitgebreid ontbijt stond voor ons allen klaar. Er waren vandaag diverse rondritten met de vele variaties aan voertuigen, wapen demonstraties en daarnaast wisten vele bezoekers ons Kampement en het daarbij behorende bevrijdingsfeest te vinden. Veteranen gaven toespraken, en sloten gezellig aan voor de lunch. Frank voorzag het publiek van de nodige info over zijn prachtige display, Jola nam de taak van war- correspondent voor haar rekening en Roy zorgde voor de lijntjes met HQ. De samenwerking was goed, en contacten voor de toekomst werden gelegt. De dag werd volgens traditie ook weer afgesloten met het neerlaten van de vlag. Wederom lieten de Kitchen Boys ons weer smullen van een voortreffelijke avondmaal. Daarna werd er onder het genot van een drankje een gezellige avond van gemaakt, met een potje Rugby hier en daar, een potje kaarten of simpelweg gezamenlijk rondom  een knisperend haardvuur na kletsen.History Days Hombourg


Leden van onze vereniging, U.S. War Photographers and Correspondents zijn in het weekend van 5/6 augustus aanwezig geweest bij History Days in Hombourg (B). Op dit oude station waren er open dagen. Samen met Hell on Wheels en WACs on Wheels hebben zij een display opgebouwd. De vijf leden hadden toegang tot een oude treinwagon en hadden deze ingericht.


De zaterdag werd druk bezocht door het publiek en namen deze een kijkje in “onze” wagon. Voor ons als groep konden wij mooie foto’s maken van onze uitbeelding. Ook brachten wij een bezoek aan  Henri Chapelle Cemetery. Op deze Amerikaanse begraafplaats rusten 7987 soldaten.


Op zondag was het weer helaas slecht. Veel regen viel er in de nacht al en dat duurde bijna de hele dag. De groep heeft zijn uitrusting om gedaan en zijn naar een oude, vervallen kerkje gereden om daar foto’s te maken. Door het slechte weer werd besloten het kampement eerder op te breken.


Dit was de eerste keer dat de huidige eigenaar een evenement organiseerde. Voor 2024 is het de bedoeling om hier ook weer een evenement te plannen. De locatie en omgeving is prachtig en zeker geschikt om een mooi evenement neer te zetten.Veteranendag Kerkrade


Op 9 juli was in Kerkrade de  jaarlijkse Veteranendag. Op deze dag was één van onze Duitse groepen present om ook deze zijde van de oorlog te doen herleven. De organisatie vind dat ook Duits WO2 erbij hoort. De burgemeester wist ook niet dat Duits re-enactment  bestond en wat de bedoeling hiervan is. De organisator heeft dit  uitgelegd en verteld wat de meerwaarde is om ook aanwezig te zijn tijdens de evenementen,
Bevrijdingsfestival Brielle


Van 4 mei t/m 7 mei zijn diverse groepen aanwezig geweest tijdens Bevrijdingsfestival Brielle.

Een groot aantal re-enactors en voertuigen waren die dagen te zien in het oude vestingdorpje.

Het Amerikaanse kamp was goed ingericht met diverse tenten en uitbeeldingen. Deze trokken dan ook veel bezoekers en konden wij de bezoekers vertellen wat wij uitbeelden. Naast het officiële programma was er ook ruimte om op eigen initiatief op pad te gaan. Op zaterdag was er een mooie rondrit door de omgeving. Onze U.S. Fotografen hebben de dagen in een mooi fotoverslag vastgelegd. Deze zijn te bekijken via Fotoserie 1 en Fotoserie 2 

Nederlandse film Grenzeloos Verraad 30 maart in de bioscoop


In deze film spelen leden van onze vereniging mee. Dutch FilmWorks heeft de trailer gereleased van de oorlogsfilm Grenzeloos Verraad. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Noordoost-Nederland in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst; een luchtlandingsactie in april 1945 in heel Drenthe met als doel de bevrijding van de stad Groningen. De film gaat op 27 maart groots in premiere in het Atlas Theater in Emmen en is vanaf 30 maart te zien in de bioscopen.


Over de film
De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, in het Duitse leger luisterend naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer', heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Nederland en neemt hij het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.


De opnames van het Grenzeloos Verraad startten in december 2019 en werden vorig jaar met behulp van regisseur Dennis Bots (Storm Letters van Vuur, Oorlogsgeheimen) volbracht. Het is een project van ZOD Film (Zuidoost Drenthe Film) in samenwerking met CFX Studios; een groep jonge filmmakers uit de regio Drenthe, Van der Glas Producties en On Air Media.De regie is in handen van Thomas Nauw naar een scenario van Peter Nillesen en Rob Camies. Peter Nillesen, die het verhaal bedacht, speelt tevens de rol van Ludwig Mengelberg. De productie is in handen van Rob Camies en Manon Huizing voor ZOD Film en Anton van de Koppel voor On Air Media.


 


Evenement Le Chateau d’Heeswijk Libere 2022, 2-3-4 september 2022


Op 2 tot en met 4 september jl. werd de vijfde editie van Le Chateau d’Heeswijk Libere,
gehouden bij en in het prachtige kasteel Heeswijk-Dinther. De organisatoren hadden alles weer
op de rit gezet en vanaf de donderdag verwelkomden wij al de eerste gasten die hun tenten
gingen opzetten in de Moestuin, ofwel het weiland bij het kasteel. In totaal waren er zo rond de
200 deelnemers, zowel burgergroepen, als militaire groepen en was de verdeling Franse troepen
en geallieerde troepen mooi gelijk. Ook waren er een aantal kraampjes waar producten uit de
Napoleontische tijd werden verkocht. Een prachtig gezelschap tijdens prachtig weer.
Langzamerhand werd het hele weiland omgetoverd naar een waar en echt napoleontisch
kampement. Musketten stonden ingehaakt als een piramide en er waren ook diverse kanonnen
aanwezig. Voor het aanwezige publiek een schitterend gezicht.


Zowel de zaterdagochtend als de zondagochtend, stond in het teken van allereerst de captains
meeting. Daar werd de battle van die dag doorgenomen en bespraken we met de verschillende
captains de bewegingen van de troepen en de stukken waarna we samen het terrein gingen
verkennen. Daarna gingen de troepen zich opstellen voor het defilé in de kasteeltuin. Ook dit jaar had de kasteelheer, de heer Luc Eekhout gezorgd voor 2 VIPS die het defilé samen met hem zou gaan afnemen. Op zaterdag de wethouder van Cultuur, Toerisme en erfgoed van Den Bosch, mw.
Marianne van der Sloot, en op zondag de heer Piet van Schijndel, voorzitter van de Raad van
Toezicht van Kasteel Heeswijk.en grote eer!


Na het defilé marcheerden de troepen uit het kasteel om zich op te stellen voor de battle. Toen de troepen hun posities hadden ingenomen werd het kruit ontstoken. Onder het ontzag van het
aanwezige publiek vuurden de kanonnen en de vele musketten. Af en toe werd het hele veld
gevuld door kruit mist. Een prachtig gezicht. Schermutselingen, optrekken geallieerde troepen en
terugtrekkende Franse troepen die zich snel gingen verschuilen in het kasteel. Op zaterdag
bleven de geallieerde troepen voor de kasteeldeur staan. Dezelfde battle werd ook zondag
gehouden en toen stootte de troepen door tot in het kasteel! Zelfs naar het Hoog Kasteel en werd er fel gevochten om de verbindingsbrug.
Wat we ook elke editie doen op de zaterdagmiddag, en dat deden ze in die tijd ook, was een
officiële uitnodiging naar het kader van de deelnemende troepen om in de Ridderzaal een drankje te komen nuttigen. De kasteelheer hield een toespraak en onder het genot van een Frans wijntje gingen we socialiseren. Daarna was het bivakterrein nog lang open voor publiek. De re-enactors lieten hun uitrustingen zien en stonden iedereen te woord die vragen had.
De zaterdagavond stond in het teken van een gezellig samenzijn bij het kampvuur waar menig
verhalen en ervaringen met elkaar werden gedeeld.


Het programma zondag was eigenlijk identiek aan die van zaterdag. Maar er was meer publiek en
de battle duurde langer. Wat ook een mooie geste was van de kasteelheer; in de middag na de
battle had hij iedere deelnemer uitgenodigd om een drankje te komen drinken bij de bierkraam.
Daar werd gretig gebruik van gemaakt en werden de organisatoren en de kasteelheer door de
deelnemers onder leiding van Ron van Deijk, de grote organisator van het jaarlijkse MEGA
evenement Waterloo, bedankt voor het fantastische gelopen en georganiseerd evenement Le
Chateau d’Heeswijk Libere en driemaal gecheerd!

WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.50
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.50
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.54
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.54
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.53
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.53
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.51
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.51
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48-2
WhatsApp Image 2022-09-11 at 09.04.48-2

Historisch Festival Doorn


Op 9 en 10 juni was weer het Historisch Festival bij Huis Doorn. Onze Flugwache groep waren deze dagen ook aanwezig met hun uitbeelding. De heren hadden groots uitgepakt en zo kon de bezoeker een goed idee krijgen wat de Flugwache deed tijdens de tweede Wereld Oorlog. Het festival is een reis door 2500 jaar geschiedenis. Vanaf de oertijd tot aan het heden was vertegenwoordigd. Het festival werd door 6500 bezoekers bezocht.Bevrijdingsfestival Brielle 


Van 4 tot en met 8 mei werd het bevrijdingseest Brielle gehouden. Namens onze vereniging waren meerdere groepen hierbij aanwezig. Door de goede organisatie en het mooie weer kunnen wij terugkijken op een mooi en drukbezocht evenement.
Naast de officiële momenten waaronder Dodenherdenking en de onthulling van het monument was het druk programma met o.a. een rondrit door Brielle en een grote rondrit langs Voorne - Putten. De rondritten trokken veel bekijks langs de route. Tevens hebben de groepen in Brielle foto’s gemaakt met onze fotografen Menno & Ilya.


Fotoshoot


Zaterdag 23 April zijn de Duitse groepen Luftteufels en Flugwache  op uitnodiging bij het Wehrmacht huisje in Someren geweest.  Om het museum te promoten en voor de groepen een mooie setting bij het opgeknapte zoeklicht en Wehrmacht huisje. Onder begeleiding van  fotograaf Marcel Bahnen hebben ze zo veel mogelijk scènes in beeld gebracht. Het eind resultaat moet nog wel eventjes op zich doen wachten maar hierbij al een kleine impressie.